הכנת סבון שמן

 
 

 

הוראות בסיסיות להכנת סבון טבעי משמן, בשיטה הקרה (ללא בישול)

סבון טבעי אפשר להכין בבית בקלות יחסית.

לפני שמתחילים במלאכה, להלן מספר דברים שכדאי לדעת על תהליך הכנת הסבון ועל נקיטת אמצעי זהירות.

1.   הסבון הטבעי הינו תוצר תגובה כימית בין שמן או שומן ובסיס חזק.

להכנת סבון מוצק נהוג להשתמש בסודיום הידרוקסיד – בשפת היומיום סודה קאוסטית (NaOH), ולהכנת סבון נוזלי נוהגים להשתמש באשלגן הידרוקסיד (KOH).

2.   סודה קאוסטית הינו חומר מסוכן ויש לאכסנה הרחק מהישג ידם של ילדים. בד"כ הסודה קאוסטית נמצאת בצורה של "כדוריות קטנות".

3.   יש להמיס בקערת פיירקס או קערה מפלדת אל חלד (הסודה עלולה לעכל כלי פלסטיק ואלומיניום).

4.   כשעובדים עם סודה רצוי ללבוש כפפות גומי ולהגן על העניים עם משקפי מגן.

5.   ע"מ להמיס את הסודה יש לשפוך אותה למים ולא להפך ולהשתמש במים מזוקקים בלבד.

6.   בזמן ההמסה משתחרר חום רב, יש להניח את הכלי במקום בטוח, הרחק מהישג ידם של ילדים.

7.   להכנת הסבון אפשר להשתמש בשמנים מהצומח או עם שומנים מהחי, שומנים מוצקים יש להמיס לפני תחילת העבודה.

 

                                             ועכשיו להכנת הסבון

 

חומרים

(כמות החומרים משתנה בכל מתכון)

ציוד וכלים

*        מים מזוקקים

*        מד חום

*        משקפי מגן

*        שמנים צמחיים שונים

*        מאזניים

*        כפפות

*        סודיום הידרוקסיד (סודה קאוסטית)

*        כוס פיירקס (רצוי עם משפך)

*        מיקסר יד או מוט בלנדר (רצוי)

*        שמנים ארומטיים

*        כף עץ או נירוסטה

*        תבנית

*        תוספות שונות ע"פ המתכון הספציפי

*        קערה/סיר מפיירקס או מנרוסטה

 

 

אופן הכנה

                                                                                          

                

1. שוקלים  כמות מדויקת של מים מזוקקים (ע"פ   המתכון) לתוך כלי פיירקס.   
2. שוקלים את הכמות המדויקת על פי המתכון של סודיום הידרוקסיד בכלי אחר.    
3. שופכים בזהירות רבה את סודיום ההידרוקסיד לתוך המים. יש להימנע מהתזה. חומר זה מאוד מסוכן.

4. מערבבים בזהירות את התמיסה בכף עץ עד המסה מלאה. (יש לעבוד בחדר מאוורר ולהימנע משאיפת אדי התמיסה). חום רב     ייפלט מהתמיסה.


5. ממתינים עד לקירור התמיסה. (יש לבדוק עם מד חום את הטמפרטורה והמתן עד שתהיה מתאימה לזו הנדרשת במתכון).

 

6. בינתיים, ממיסים את השמנים הנמצאים במצב מוצק ומערבבים את כל השמנים יחד.

 

7. מודדים את הטמפרטורות בשני הכלים בשני מדי חום שונים: בכלי עם תמיסת הסודיום ובכלי עם השמנים. כשהטמפרטורה מתאימה וזהה בשני הכלים, מוסיפים בזהירות רבה את תמיסת הסודיום לשמן באופן איטי ותוך כדי ערבוב  מתמיד בכף העץ.

 

8.  ממשיכים לערבב בזהירות את התערובת תוך מניעה מהתזה. לאט לאט התמיסה תתחיל להתעבות. עכשיו אפשר להיעזר במיקסר יד              לפרקי זמן קצרים לצורך זרוז התהליך.  יש להשתמש במיקסר בזהירות רבה ולהימנע מהתזה. בשלב זה החומר עדיין מאוד בסיסי ומאוד          מסוכן.

 

9. כאשר התמיסה מסמיכה למצב של פודינג ואפשר לראות "תלמים" על פני התערובת אשר אינם "נבלעים" מיד בתערובת, אפשר להוסיף את      השמנים הארומטיים או תוספים אחרים  ע"פ המתכון, וממשיכים לערבב היטב עד להופעה נוספת של "תלמים" (ראו תמונה).

 

10. זה הזמן שיש לצקת בזריזות את התערובת לתבנית. את התבנית יש להניח רחוק מהישג יד של ילדים. יש לתת לסבון להתקשות במשך            כ 24-48 שעות. בשלב זה רצוי לכסות את הסבון במגבת או בפלסטיק נצמד.

       לאחר שהסבון התקשה רצוי להכניס את התבנית לפריזר למשך יממה. פעולה זו תקל על הוצאת הסבון מהתבנית.

 
11. כעת מוציאים את הסבון מהתבנית, ומניחים הרחק מהישג יד של ילדים להתיישנות למשך כ-4  שבועות. רק אז הסבון מוכן.

  

 

     

 

 

 


 
 

גרסה להדפסה גרסה להדפסה       שליחה לחבר שליחה לחבר